Żywienie dzieci to ogromne wyzwanie. Nic więc dziwnego, że część placówek woli sięgnąć po catering, niż przygotowywać dania we własnej kuchni. To sposób nie tylko na smaczne posiłki, ale również optymalizację kosztów. Dlaczego jeszcze warto zdecydować się na catering na stołówkę szkolną?

Catering na stołówkę szkolną – dlaczego to dobre rozwiązanie? 3 zasadnicze powody

 Od początku roku szkolnego 2022/2023 każda szkoła podstawowa musi zapewnić każdemu chętnemu dziecku możliwość zjedzenia ciepłego posiłku. Część placówek realizuje ten obowiązek, korzystając z własnych zasobów, inne wybierają catering. Dlaczego ta druga opcja cieszy się rosnącym uznaniem?

  1. Optymalizacja kosztów i czasu. Utrzymanie szkolnej kuchni jest kosztowne. Wiąże się z koniecznością posiadania odpowiedniego zaplecza i zatrudnienia personelu. Żeby kupić dobrej jakości składniki w przystępnych cenach, trzeba poświęcić wiele czasu na szukanie dostawców. Tymczasem koszty paliwa i mediów rosną nieubłaganie, co dodatkowo winduje koszty. Catering to dobry pomysł nie tylko dla szkół bez własnego zaplecza gastronomicznego, ale również dla tych placówek, którym zależy na optymalizacji kosztów i czasu. Wybierając usługi cateringowe, nie trzeba bowiem ani ponosić wydatków związanych z utrzymaniem kuchni, ani szukać odpowiednich dostawców.
  2.  Zdrowe i pożywne posiłki dla dzieci. Profesjonalni kucharze wiedzą, jak przyrządzić zdrowe, zbilansowane oraz pełne makro- i mikroelementów posiłki, które dostarczą dzieciom odpowiednią dawkę energii.
  3.  Menu dopasowane do preferencji dzieci. Dzieci bywają wybredne. Skomponowanie menu, które będzie odpowiadać ich preferencjom, jest niezwykle trudne. Na szczęście firma cateringowa wie, jak zachęcić najmłodszych do jedzenia. Stawia nie tylko na smak, ale również atrakcyjny wygląd potraw. Dzięki temu dzieci chętnie wybierają nawet te dania, których nie znają

Catering na stołówkę szkolną – przykładowe dania godne polecenia

 Dzieciom trudno dogodzić. To najbardziej wymagający smakosze, co już na starcie utrudnia opracowanie menu na stołówkę. Dodatkowo większość dzieci nie lubi surówek i gotowanych warzyw. W efekcie aby stworzyć posiłek, który będzie zbilansowany, a jednocześnie dostosowany do preferencji najmłodszych, trzeba sporo się natrudzić.

Tymczasem szkolna dieta nie może być monotonna. Rodzice uważnie śledzą jadłospis. Jeśli nie będzie on zróżnicowany, szybko zainterweniują. To w pełni zrozumiałe. Jadłospis najmłodszych powinien być bowiem nie tylko smaczny, ale i urozmaicony. W przeciwnym razie nie dostarczy odpowiedniej ilości składników odżywczych. Co zatem podawać na szkolnej stołówce? Oto kilka ciekawych propozycji

Zupy na szkolną stołówkę

 Zupy to doskonały sposób, aby do dziecięcego jadłospisu włączyć warzywa. Najmłodsi uwielbiają rosół i pomidorową. To potrawy, które szybko znikają z talerzy. Dzieci z chęcią zjedzą także krupnik, zupę koperkową i ogórkową, przecieraną zupę jarzynową czy też krem z brokułów. Dużą popularnością na szkolnych stołówkach cieszą się również zupy owocowe, zwłaszcza jagodowa,  truskawkowa i śliwkowa.

Dania główne na szkolną stołówkę

 Dzieci szczególnie trudno zachęcić do zjedzenia dania głównego. Niemniej firmy cateringowe mają na to swoje sprawdzone sposoby. Istnieją bowiem potrawy, które najmłodsi szczególnie sobie upodobali. Zaliczyć można do nich m.in.

  1. Spaghetti z mięsem mielonym i sosem pomidorowym
  2. Naleśniki z owocami i czekoladowym sosem
  3. Makaron na słodko z jogurtem i sosem owocowym
  4. Pyzy drożdżowe
  5. Nuggetsy z piersi kurczaka z ziemniakami
  6. Paluszki rybne z surówką z kiszonej kapusty
  7. Pulpety wieprzowe w sosie koperkowym

Żeby zapewnić dzieciom zdrowe i zbilansowane posiłki, szkoła nie musi mieć własnej kuchni. Może zdecydować się na catering. To opcja polecana z kilku względów. Przede wszystkim pozwala zoptymalizować koszty przygotowania potraw, a także zapewnia najmłodszym dostęp do smacznych i pożywnych dań, dzięki którym nie będę głodne.

You may also like

Comments are closed.